Birsen Başar


documentaires ‘Birsen’ en ‘Iemand zoals ik’
regie: Pauline van Tuyll en Karen Kuiper
producent: Stichting Zora

Birsen Başar is een jonge Nederlands Turkse vrouw. Ze woont in Breda. Na jarenlange gesprekken met verschillende hulpverleners krijgt Birsen Başar, op haar 21e, de diagnose autisme. Voor haar een opluchting, eindelijk een naam voor waarom zij anders is. Sindsdien probeert zij autisme, en dan met name autisme in een andere cultuur, onder de aandacht te brengen. Birsen geeft in binnen- en buitenland presentaties, treedt op in praatprogramma’s, biedt trainingen aan over autisme en ze heeft twee boeken geschreven ‘Ik wil niet meer onzichtbaar zijn’, en ‘De jungle van autisme’. Samen met Karen Kuiper heb ik Birsen een aantal jaren gevolgd en de documentaires ‘Birsen’ en ‘Iemand zoals ik’ geproduceerd.

Bekijk de hele film op npostart.nl

Birsen

2013 | 49 min | NL en TR
uitzending NPO | NTR en TRT
gefinancierd door Pro Juventute, NSGK, Mutsaersstichting


De documentaire ‘Birsen’ is een portret van Birsen Başar en haar pogingen om een weg te vinden in de Nederlandse en Turkse samenleving. De filmmakers Pauline van Tuyll en Karen Kuiper nemen ons mee in Birsens huidige leven; thuis, op haar werk, met vrienden en bij het geven van presentaties. Birsen blikt samen met haar moeder terug op haar jeugd. Haar moeder vertelt openhartig hoe moeilijk het was, voor Birsen en voor haar. Birsen bezoekt haar oude huisarts en praat met hem over haar hulpverlening. Tijdens de presentaties, oa. aan een groep Turkse vrouwen, zien we een sterke vrouw die zich bloot durft te geven. Tegelijkertijd blijft zij het moeilijk vinden om sociale contacten te leggen en zich thuis te voelen in zowel de Nederlandse als de Turkse gemeenschap. Ze twittert; “Waarom kan ik wel een tv-show regelen en niet socialiseren met meisjes. Ik wou dat het andersom was.”

Bekijk de hele film op npostart.nl

Iemand Zoals Ik

2015 | 39 min | NL en TR
uitzending NPO, NTR
gefinancierd door Pro Juventute en crowdfunding via Cinecrowd


Birsen Başar reist samen met haar vriend Mehmet naar Turkije om het taboe rond psychische stoornissen zoals autisme te doorbreken. In verschillende steden geeft Birsen presentaties over autisme en praat ze met kinderen met autisme, hun ouders, hulpverleners en leraren. Ze stelt de vraag:“Ken je iemand zoals ik?” Het blijkt niet eenvoudig iemand te ontmoeten zoals zijzelf.

De film geeft een indringend beeld van de situatie van jongeren met autisme en hun ouders in Turkije. Er zijn weinig voorzieningen, kinderen krijgen maar moeilijk toegang tot onderwijs en ouders, die vaak hele dagen thuis doorbrengen met hun kind, worden niet begrepen. Tegelijkertijd stuiten Birsen en Mehmet op hoopgevende initiatieven van ouders die voor de rechten van hun kinderen opkomen en zelf nieuwe opvanginstellingen opzetten.

De documentaires over Birsen Başar zijn uitgezonden op televisie en vertoond op honderden locaties door het hele land. Ook worden ze gebruikt in diverse opleidingen.  Wilt u een vertoning organiseren in een filmhuis, op school, in een buurthuis, zorginstelling of in uw huiskamer? Neem contact op door een mail te sturen naar info@fairbeeldproducties.nl.  De films zijn op DVD en USB stick te bestellen.