Blik op Vrijheid


filmserie | foto-expositie | educatie
een multimediaproject ism Merlijn van Schayk
opdrachtgever: Stichting Zora

De afgelopen 80 jaar hebben veel mensen moeten vluchten. Tijdens de Tweede Wereldoorlog verlieten velen hun dorp of stad in Nederland en in de decennia daarna zochten mensen hier een veilig thuis. De situatie in hun geboorteland, de reden voor hun vlucht en de manier waarop ze een nieuw leven hebben gevonden, verschilt per land, per tijd en per persoon. zij vrijheid hebben ervaren. Vluchten is immers van alle tijden.

Filmserie

2019 | 6 x 10 min
regie: Pauline van Tuyll
productie: Merlijn van Schayk
camera: Karen Kuiper en Huib Schoonhoven
uitzending Omroep Gelderland maart – april 2019


In de zes films vertellen mensen over hun ervaringen met onvrijheid, vluchten en aankomen in een nieuw land. Het eerste verhaal is van Teun Jordaan die in 1940 en 1944 uit Rhenen vluchtte en de serie eindigt met twee Syrische jongeren die recentelijk zijn gevlucht. Maak een reis door de tijd en ervaar de beklemming, maar ook de trots en veerkracht van de personen.

Foto-expositie

6 foto’s op rolbanners
fotograaf: Mohan Dehne
vormgever: Dorien Roggekamp


“Voor mij is vrijheid mezelf kunnen zijn,
zonder na te hoeven denken over het oordeel van anderen.”
Sham Hassan gevlucht uit Syrië in 2016

Op zes levensgrote rolbanners staan de foto’s van de zes mensen afgedrukt met een quote over vrijheid. Ze geven ieder een andere invulling aan vrijheid. De expositie wordt tentoongesteld in bibliotheken, gemeentehuizen en op diverse festivals.

Educatie

lesmateriaal voor groep 7 en 8, middelbare scholen en MBO’s
samensteller: Jan Durk Tuinier, Stichting Vredeseducatie


Met het educatieve programma van ’Blik op Vrijheid’ leven leerlingen mee met de verhalen van de hoofdpersonen. Hoe voelt het om als kleine jongen je stad verwoest aan te treffen en onder te moeten duiken in een andere stad? En wat doet het met je als je je in een nieuw land moet melden bij de politie als vluchteling? Met deze en vele andere vragen gaan leerlingen aan de slag na het zien van de 6 filmportretten van Teun Jordaan (1940), Otto Szauer (1956), Benito Sanchez en Coty Salazar (1976), Ziba Nilian (1994), Abdel Tarakji (2012) en Sham Hassan (2016).

Voor meer informatie over het project Blik op Vrijheid ga naar stichtingzora.org/blikopvrijheid of volg het project via facebook.com/blikopvrijheid. Heb je interesse om de filmserie, foto-expositie en/of het educatieve materiaal te gebruiken tijdens bijvoorbeeld een huiskamervoorstelling, festival, debatavond of op school; neem dan contact met ons op via contact@stichtingzora.org