Iemand zoals ik

een film van Karen Kuiper en Pauline van Tuyll
40 min, 2015

Uitgezonden op NPO2, NTR – kijk hier de hele film.

In Turkije geloofden ze niet dat ik autistisch ben. Daarom ga ik naar Turkije
om over mezelf te vertellen. Ik ben het zat dat ze zeggen dat ik lieg.”

Birsen Basar, een jonge Turks-Nederlandse vrouw reist samen met haar vriend Mehmet naar Turkije om het taboe rond psychische stoornissen zoals autisme te doorbreken. In verschillende steden geeft Birsen presentaties over autisme en praat ze met kinderen met autisme, hun ouders, hulpverleners en leraren. Ze stelt de vraag:“Ken je iemand zoals ik?” Het blijkt niet eenvoudig iemand te ontmoeten zoals zijzelf. Een moeder van en zwakbegaafde dochter met autisme legt uit:

“Uit het gedrag van mijn dochter is meteen duidelijk dat ze autisme heeft. Dat kunnen we niet verbergen. Maar mensen zoals jij, de normaal- en hoogbebegaafde mensen met autisme, houden het voor zichzelf. Zij vertellen het niet, omdat ze bang zijn buitengesloten te worden.”

De film geeft een indringend beeld van de situatie van jongeren met autisme en hun ouders in Turkije. Er zijn weinig voorzieningen, kinderen krijgen maar moeilijk toegang tot onderwijs en ouders, die vaak hele dagen thuis doorbrengen met hun kind, worden niet begrepen. Tegelijkertijd stuiten Birsen en Mehmet op hoopgevende initiatieven van ouders die voor de rechten van hun kinderen opkomen en zelf nieuwe opvanginstellingen opzetten.

Door Birsen te volgen op haar reis krijgt de kijker een goed beeld van Birsens eigen autisme. Zo is ze obsessief bezig met pogingen om op de Turkse tv te komen. Gaandeweg leren wij ook haar relatie met Mehmet kennen, die zeer liefdevol en direct is, en zien we hoe Mehmet omgaat met Birsens autisme.

Benim gibi birivoorkant-iemandzoalsik

Birsen Başar, otizm ve Türkiye

“Türkiye de yaşayan insanlar otizmli olduğuma inanmıyorlar. Bu yüzden Türkiye ye gidip kendi hayatımı anlatıyorum. Benim yalancı olduğumu söylemelerinden artık bıktım.”

Birsen Başar, Türk asıllı Hollanda’da yaşayan bir genç kadın, arkadaşı Mehmet ile Türkiye ye giderek otizm deki tabuları kırmak istiyor. Film Türkiye de yaşayan otizmli gençler ve ebeveynlerinin durumlarını gerçek zamanlı olarak gösteriyor. Otizm ve yüksek fonksiyonlu otizmi olan bireyler dışlanma korkusu yüzünden otizmli olduğunu saklıyorlar. Otizmli çocuklar eğitime zor ulaşıyor ve bu konuda olanaklar sınırlı. Ebeveynlerin yaşadıkları güçlükleri insanlar anlamıyor.

Aynı zamanda Mehmet ve Birsen otizmli çocuğa sahip olan birçok ebeveynin çocuklarının haklarını kendi insiyatifleriyle savunduğuyla karşılaşıyorlar. İzleyici Birsen i bu seyahatinde izlerken kendi otizmini ve Mehmet ile sevgi dolu olan arkadaşlığını tanıyor.

De film bestellen?usbstickiemandzoalsik
Een usb stick of een downloadlink met de Nederlandse en Turkse versie van de film kunt u bestellen door ons een mail te sturen.

Een vertoning organiseren?
De film is in de autismeweek 2015 in première gegaan en kent een brede doelgroep; hulpverleners, opleidingen, het algemene publiek, mensen uit de Turkse gemeenschap. Wil je ook een vertoning organiseren, dat kan. Stuur een email naar info (at) fairbeeldproducties.nl .


facebook.com/birsennaarturkije

Crowdfunding
De opnames voor de film hebben we gefinancierd door een crowdfunding campagne via Cinecrowd. Dankzij de donaties van vele mensen, organisaties, instellingen en bedrijven is het voor ons mogelijk om de film te maken. Daarnaast hebben wij een subsidie ontvangen van Pro Juventute Nederland.

Schermafbeelding 2014-11-17 om 10.39.07