Birsen (Nederlands)

Een Nederlands-Turkse vrouw met autisme
een film van Pauline van Tuyll en Karen Kuiper
2013, 49 minuten

Uitgezonden op NPO2, NTR – kijk hier de hele film.

English version
Turkish version

Synopsis
Birsen Başar is een jonge Nederlands Turkse vrouw. Ze woont in Breda. Na jarenlange gesprekken met verschillende hulpverleners krijgt ze, op haar 21e, de diagnose autisme. Voor haar een opluchting, eindelijk een naam voor waarom zij anders is. Sindsdien probeert zij autisme, en dan met name autisme in een andere cultuur, onder de aandacht te brengen. Ze geeft presentaties over autisme, treedt op in praatprogramma’s en heeft twee boeken geschreven ‘Ik wil niet meer onzichtbaar zijn’, en ‘De jungle van autisme’.

De documentaire ‘Birsen’ is een portret van Birsen Başar en haar pogingen om een weg te vinden in de Nederlandse en Turkse samenleving. De filmmakers Pauline van Tuyll en Karen Kuiper nemen ons mee in Birsens huidige leven; thuis, op haar werk, met vrienden en bij het geven van presentaties. Birsen blikt samen met haar moeder terug op haar jeugd. Haar moeder vertelt openhartig hoe moeilijk het was, voor Birsen en voor haar. Birsen bezoekt haar oude huisarts en praat met hem over haar hulpverlening. Tijdens de presentaties, oa. aan een groep Turkse vrouwen, zien we een sterke vrouw die zich bloot durft te geven. Tegelijkertijd blijft zij het moeilijk vinden om sociale contacten te leggen en zich thuis te voelen in zowel de Nederlandse als de Turkse gemeenschap. Ze twittert; “Waarom kan ik wel een tv-show regelen en niet socialiseren met meisjes. Ik wou dat het andersom was.”

DVD bestellen?
Bestel het Dvd pakket met Nederlandse en Turkse versie voor 12,50 Euro + verzendkosten door een email te sturen naar info@fairbeeldproducties.nl

Media
3fm Giel
EenVandaag
Radio 1 Gids.fm
StadsTV Breda
Onder Ons van Omroep Brabant
Breda Vandaag

De documentaire is tot stand gekomen dankzij financiële steun van:

in co-productie met Stichting Zora