Birsen

Een Nederlands-Turkse vrouw met autisme
2013 Documentaire, 49 minuten

English version
Turkish version

Uitzending 29 juni 16.05 Nederland 2, NTR
Kijk hier de hele film via uitzending gemist.

DVD bestellen?
Dvd pakket met Nederlandse en Turkse versie voor 10 Euro + verzendkosten (2,76 euro). Bestel hem hier!

Media
3fm Giel
EenVandaag
Radio 1 Gids.fm
StadsTV Breda
Onder Ons van Omroep Brabant
Breda Vandaag

Synopsis
Birsen Başar is een jonge Nederlands Turkse vrouw. Ze woont in Breda. Na jarenlange gesprekken met verschillende hulpverleners krijgt ze, op haar 21e, de diagnose autisme. Voor haar een opluchting, eindelijk een naam voor waarom zij anders is. Sindsdien probeert zij autisme, en dan met name autisme in een andere cultuur, onder de aandacht te brengen.  Ze geeft presentaties over autisme, treedt op in praatprogramma’s en heeft twee boeken geschreven ‘Ik wil niet meer onzichtbaar zijn’, en ‘De jungle van autisme’.

De documentaire ‘Birsen’ is een portret van Birsen Başar en haar pogingen om een weg te vinden in de Nederlandse en Turkse samenleving. De filmmakers Pauline van Tuyll en Karen Kuiper nemen ons mee in Birsens huidige leven; thuis, op haar werk, met vrienden en bij het geven van presentaties. Birsen blikt samen met haar moeder terug op haar jeugd. Haar moeder vertelt openhartig hoe moeilijk het was, voor Birsen en voor haar. Birsen bezoekt haar oude huisarts en praat met hem over haar hulpverlening. Tijdens de presentaties, oa. aan een groep Turkse vrouwen, zien we een sterke vrouw die zich bloot durft te geven. Tegelijkertijd blijft zij het moeilijk vinden om sociale contacten te leggen en zich thuis te voelen in zowel de Nederlandse als de Turkse gemeenschap.  Ze twittert; “Waarom kan ik wel een tv-show regelen en niet socialiseren met meisjes. Ik wou dat het andersom was.”

Vertoningen autismeweek 2013
Première: 2 april, Wereldautismedag, ism MEE West Brabant en Chassé Cinema Breda Vertoningen in het land: Parkfilmhuis Alphen aan de Rijn , Autisme Informatie Centrum Woerden , Steunpunt autisme Nijmegen, Filmhuis Cavia, Amsterdam , Gezinskompass in Geldrop 5 april, Filmzaal Mondriaan in Heerlen.
De hele week was de film te zien op HollandDoc 24

Wilt u de film ook vertonen? Tijdens een bijeenkomst met hulpverleners, op school, in een buurthuis of in uw huiskamer.  Stuur dan een e-mail naar info@fairbeeldproducties.nl

De documentaire is tot stand gekomen dankzij financiële steun van:

in co-productie met Stichting Zora