Iemand zoals ik

UITZENDING zondag 15 januari 2017 15.10 NPO 2

In Turkije geloofden ze niet dat ik autistisch ben. Daarom ga ik naar Turkije
om over mezelf te vertellen. Ik ben het zat dat ze zeggen dat ik lieg.”

een film van Karen Kuiper en Pauline van Tuyll

Birsen Basar, een jonge Turks-Nederlandse vrouw reist samen met haar vriend Mehmet naar Turkije om het taboe rond psychische stoornissen zoals autisme te doorbreken. In verschillende steden geeft Birsen presentaties over autisme en praat ze met kinderen met autisme, hun ouders, hulpverleners en leraren. Ze stelt de vraag:“Ken je iemand zoals ik?” Het blijkt niet eenvoudig iemand te ontmoeten zoals zijzelf. Een moeder van en zwakbegaafde dochter met autisme legt uit:

“Uit het gedrag van mijn dochter is meteen duidelijk dat ze autisme heeft. Dat kunnen we niet verbergen. Maar mensen zoals jij, de normaal- en hoogbebegaafde mensen met autisme, houden het voor zichzelf. Zij vertellen het niet, omdat ze bang zijn buitengesloten te worden.”

De film geeft een indringend beeld van de situatie van jongeren met autisme en hun ouders in Turkije. Er zijn weinig voorzieningen, kinderen krijgen maar moeilijk toegang tot onderwijs en ouders, die vaak hele dagen thuis doorbrengen met hun kind, worden niet begrepen. Tegelijkertijd stuiten Birsen en Mehmet op hoopgevende initiatieven van ouders die voor de rechten van hun kinderen opkomen en zelf nieuwe opvanginstellingen opzetten.

Door Birsen te volgen op haar reis krijgt de kijker een goed beeld van Birsens eigen autisme. Zo is ze obsessief bezig met pogingen om op de Turkse tv te komen. Gaandeweg leren wij ook haar relatie met Mehmet kennen, die zeer liefdevol en direct is, en zien we hoe Mehmet omgaat met Birsens autisme.

Een vertoning organiseren?
De film gaat in de autismeweek 2015 in première en kent een brede doelgroep; hulpverleners, opleidingen, het algemene publiek, mensen uit de Turkse gemeenschap. Wil je ook een vertoning organiseren, dat kan. Stuur een email naar info@fairbeeldproducties.nl .

Vertoningen autismeweek
30 maart om 19.30; AIC Heerlen ism MEE en Maasveld; Maastricht
31 maart; MEE West Brabant; Breda
1 april; Lunetzorg; Nuenenseweg 1, Eindhoven
2 april; PREMIERE; Autismecafe Leiden
3 april; MEE Rotterdam Rijnmond


facebook.com/birsennaarturkije

Crowdfunding
De opnames voor de film hebben we gefinancierd door een crowdfunding campagne via Cinecrowd. Dankzij de donaties van vele mensen, organisaties, instellingen en bedrijven is het voor ons mogelijk om de film te maken. Daarnaast hebben wij een subsidie ontvangen van Pro Juventute Nederland.

Schermafbeelding 2014-11-17 om 10.39.07